Formålet med en treårig, særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse på Værkstedsskolen er at give unge med særlige personlige, sociale og faglige/boglige problemer eller handicap, forudsætninger for at opnå en så selvstændig voksentilværelse som muligt, særligt når det kommer til uddannelse, beskæftigelse og arbejdsmarked.
For at lykkes med denne opgave samarbejder Værkstedsskolen og den enkelte unge med forældre/pårørende og evt. værger, kommunale myndighedsrådgivere/sagsbehandlere, UU-vejledere, jobkonsulenter, læger/sundhedsvæsenet og andre vigtige aktører i den enkelte unges liv om at skræddersy en uddannelse, som gør at den unge har et stabilt og trygt dagligliv med overskud til læring og udvikling.
STU'en retter sig mod unge, der har behov for noget andet end et traditionelt og ordinært uddannelsesforløb, blandt andet fordi de har boglige og indlæringsmæssige vanskeligheder.
Værkstedsskolens undervisning til den enkelte unge er derfor meget differentieret og overvejende baseret på meningsfuld praksislæring med mål, som den unge selv er med til at formulere. Værkstedsskolens STU-linjer er Træværksted, Metalværksted, Natur og Køkken-Service samt diverse undervisning og kurser i tilknytning til linjernes værksteder.
STU’en tilrettelægges individuelt i relation til den enkelte unges evne og interesser - foruden at tage afsæt i de mål, som er udarbejdet i samarbejde med den unges STU-vejleder. Der kan eksempelvis være fokus på den unges administration af egen økonomi, læsning af post/e-boks o.a. Eller støtte til indkøb, madlavning, kontakt, samvær og relationer. Eller støtte til medicinhåndtering, beskæftigelse og fritid, transport, dagsrytme, hygiejne, personlig trivsel o.a.
Undervisning
På Værkstedsskolen kan de unge modtage differentieret undervisning
i dansk, matematik og samfundsforhold. Der kan være op til 6 unge være elever i forløb på op til 5 mdr.s varighed.