STU-UDDANNELSE FOR UNGE MED SÆRLIGE BEHOV

Den Særlig Tilrettelagte Ungdomsuddannelse er en skræddersyet ungdomsuddannelse, der retter sig mod unge med særlige behov. Det er unge, der ikke kan følge en traditionel og ordinær uddannelse, blandt andet fordi de har boglige og indlæringsmæssige vanskeligheder.

Formålet med STU-uddannelsen er, at de unge opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt - og eventuelt til fremtidig uddannelse og beskæftigelse.

STU-uddannelsen er meget individuel i forhold til den enkelte elevs niveau og evne. Uddannelsen tager desuden afsæt i den handleplan, som eleven har udarbejdet i samarbejde med sin STU-vejleder.

Mulige fokuspunkter/arbejdspunkter:

• støtte til administration, økonomi, e-boks og handle på post
  • støtte til kost, indkøb, madlavning, madpakke og hygiejen
  • støtte til kontakt og samvær
    • støtte til forældrekontakt
    • behov for at vende stort og småt i hverdagen
    • tage initiativ til at holde ved sunde kontakter/venskaber
    • øve i at passe på sig selv - lytte egne og andres grænser
    • fokus på bæredygtige relationer
  • støtte til medicinhåndtering
  • støtte til botræning
    • udvikle systemer som kan gøre hverdagen overskuelig
    • struktur og genkendelighed​
  • støtte til personlig pleje og omsorg - gode vaner
  • støtte til beskæftigelse
  • støtte til fritidsinteresser
  • støtte til at benytte offentligt transport

RESSOURCEFORLØB - HVAD INDEHOLDER DET?​

I ressourceforløbet som varer et til fem år, får den enkelte unge en tværfaglig og helhedsorienteret indsats, der skal bidrage til at udvikle arbejdsevnen.

Fokus for forløbet er, at arbejdsevnen bliver udviklet gennem en konkret og aktiv indsats, hvor den enkeltes mål i forhold til arbejde og uddannelse er styrende for, hvilke aktiviteter der sættes i gang.

Ressourceforløbene vil ofte bestå af både beskæftigelsestilbud, sociale tilbud og sundhedsmæssige tilbud, der bliver kombineret og koordineret på tværs.

Forløbet vil foregå i tæt samarbejde med jobcentret, UU-vejleder, EGU-vejledere og praktiksteder.

Det kan for eksempel være:

• ​Tilbud om brobygning til uddannelse med nødvendig støtte
  • Rådgivning og støtte fra psykolog eller terapeut
  • Kurser i at håndtere for eksempel stress eller angst
  • Aktivitetstilbud på værksteder
  • Støtte- og kontaktperson
  • Hjælp til boligproblemer
  • Behandlig af misbrug
  • Mentorstøtte
  • Fritids-/frivillige aktiviter ( frivilligt socialt arbejde, foreningsarbejde)
  • Motion og sund kost

​EGU UDDANNELSE - er det noget for mig?

​En erhvervsgrunduddannelse (EGU) indeholder meget praktik og kun lidt teori. Du kan selv være med til at sammensætte din uddannelse, der varer 2 år. I  særlige tilfælde kan uddannelsen forlænges med et ekstra års praktik, så den i alt varer 3 år.

Før du kan begynde, skal du udfylde en uddannelsesplan sammen med din UU-vejleder, hvori der står, hvor uddannelsen skal foregå og hvad den skal indeholde.

Uddannelsesplanen er samtidig en aftale mellem dig og den kommune, du bor i.

Kontakt os på e-mail: info@vaerkstedsskolen.dk eller på telefon                75 86 54 05​ hvis du vil vide mere om STU-uddannelse hos Værkstedsskolen.