Opholdsstedet Værkstedsskolen er oprettet og godkendt iht. servicelovens §66 stk. § 5, § 85, § 103, § 104 og § 107, hvilket giver muligheder for at sammensætte fleksible og særligt tilrettelagte løsninger til den enkelte unge, bl.a. ved opståede behov, kritiske overgange eller i efterværnsforløb, således at der skabes kontinuitet, sammenhæng og faglig kvalitet i indsatserne.
Målgrupper
Værkstedsskolen tager imod unge mellem 16 og 23 år som har sociale, adfærdsmæssige og indlæringsmæssige problemer, der konkret kan indebære omsorgssvigt, tilknytningsforstyrrelse, personlighedsforstyrrelse, opmærksomhedsforstyrrelser, autismespektrumforstyrrelser, sindslidelser, selvskadende adfærd, lettere udviklingshæmning, dysleksi/indlæringsvanskeligheder, lettere misbrug og ikke-personfarlig kriminalitet. Vore indsatser tager højde for de evt. diagnoser, som hver enkelt ung måtte have, og integrerer de evt. specialpædagogiske behov, som kan følge heraf, i den enkelte indsats. Samtidig har vi et stærkt fokus på den enkelte unges selvfølelse, ressourcer og trivselsbehov, så den unge bliver mødt som et menneske med personlige behov, egen identitet og mangfoldige muligheder.
Det er ikke afgørende for opholdet, om den unge er på uddannelsesstøtte, i ressourceforløb eller på førtidspension m.m. Værkstedsskolen indgår i hvert enkelt tilfælde dialog med den unge, kommunale myndigheder og evt. andre parter om opbygningen af forløbet, herunder de sociale og sundhedsfaglige mål, pædagogiske metoder, opfølgninger og dokumentation m.m.
Pædagogik
Værkstedsskolens overordnede målsætning er at skabe trivsel, tryghed og læring i omsorgsfulde, inspirerende og rummelige fællesskaber, så den unges integritet, relationskompetencer og læringsmuligheder styrkes. Indsatserne for at indfri den overordnede målsætning er mange, men kan kort sammenfattes i begreberne rammer, relation og respons.
Rammer
Arbejdet med rammer indebærer en stræben efter at skabe tydelige normer, værdier, rytmer og rutiner i dagligdagen med de unge, så både individuelle og fælles behov kan tilgodeses. Dette opnår vi bl.a. gennem inddragelse af de unge og gennem løbende opfølgning på vores faglige og kulturelle praksis.
Rammearbejdet understøtter hovedsageligt den struktur- og neuropædagogiske tilgang, som indgår i de ansattes samarbejde med de unge, og som skal tilgodese den enkeltes særlige behov for bl.a. tryghed og forudsigelighed, hvilket er afgørende for at den unge kan føle sig hjemme på Værkstedsskolen i den tid, den unge måtte opholde sig her.
Relation
Arbejdet med relationen til såvel den enkelte unge som de unges fællesskaber, udtrykker sig først og fremmest ved de ansattes engagement og involvering i de unges situation og behov. Relationsarbejdet stiller krav om selvrefleksion, empati, faglig forståelse og almenmenneskelig deltagelse/oplevelse i kontakten med den unge, så der bliver grundlag for at arbejde inkluderende, dynamisk/udviklingsorienteret og specialpædagogisk behovsafstemt.
Den unges selvstændige udvikling og vedligeholdelse af relationer er afgørende for trivsel og overskud. Det er i samspil med andre at den unge stimuleres og modnes. Derfor har vi fokus på arbejdet med udvikling af den unges sociale liv og relationskompetencer.